Bezinková limonáda

15.06.2022

Bezinky kvetou kolem nás, tak je využijme. Připravte se na teplé dny. 




Recept bude rozdělen na dvě části. Na sladký sirup, který pokud zavaříte, můžete si jej užívat i v zimě. Ze kterého vytvoříme limonádu.


100g xylitolu - březový cukr

100g medu

700ml vody

1 lžíce kyseliny citronové

1 ks citronu

15 lístků máty

20 květů bezinek


500ml jemně perlivé vody

BIO citron

máta

led

Do sklenice či láhve dáme kyselinu citronovou, květy bezinek, lístky máty a pouze oloupanou, nakrájenou dužinu z citronu. Odvážíme si cukr a med, který zalijeme vodou a přivedeme k varu. Musíme míchat, aby cukr nezačal karamelizovat. Cukrovou vodou zalijeme připravené bezinky a necháme min. 30 hodin rozležet. Rozvar zakryjeme, nemusí být ani v lednici, postačí chladné, tmavé místo. 

Po uplynuté době, rozvar přes jemné sítko či plátýnko scedíme do připravených sklenic. Záleží na Vás zda sirup budete ve sklenicích zavářet na další použití.

Do džbánku si nakrájíme půlku důkladně omytého BIO citronu, přidáme lístky máty. Vše zalijeme sirupem, ale podle chuti, záleží na vašich omezení ohledně cukru. Já jsem dala cca. 100ml sirupu a 500ml jemně perlivé vody, zbytek nádoby jsem doplnila ledem.