Burrito bowl
Jednoduše, zdravě...
V tomto případě nepoužijeme tortilu.
200g jasmínové rýže
hrst černých oliv
hrst předvařených červených fazolí
hrsz sterilizované kukuřice
200g cheddaru
50g zakysané smetany
jarní cibulka - na ozdobu
salsa roja:
3ks rajčat
1 chilli paprička - habanero, cayenne..
1 stroužek česneku
půlka cibule
koriandr
sůl
avokádová omáčka:
2ks zralého avokáda
1 stroužek česneku
podle chuti jarní cibulku
sůl, pepř
vitronová šťáva
olivový olej
Rýži uvaříme podle návodu, 15-20 min. Rajčata nakrájíme na osminky. S celou chilli papričkou naprudko opečeme na pánvi. Po opečení dáme do mixéru, přidáme česnek, cibuli, sůl, koriandr a rozmixujeme. Salsa jr hotová. Ještě nastrouháme cheddar. Uvařenou rýži dáme na dno zapékací mísy/misky. Polijeme salsou a nakonec zasypeme cheddarem, dáme zapéct. Na horní gril zhruba 200°C po dobu 15 min. Mezitím připravíme zbytek oblohy a avokádovou omáčku. Avokádo rozkrojíme, vyjmmeme pecku a pomocí lžíce vyndáme dužinu. Dužinu dáme do mixéru, přidáme zbytek surovin, sůl, pepř, šťávu, cibulku, olej. Rozmixujeme dohladka, dochutíme ještě podle chuti. Pekáček vyndáme z trouby, sýr se musí roztát. Nakonec ozdobíme. Přidáme hrst kukuřice, fazolí, nakrájených oliv, avokádovou omáčku, zakysanou smetanu a posypeme nakrajenou jarní cibulkou.