Burrito bowl

09.11.2021

Jednoduše, zdravě...

V tomto případě nepoužijeme tortilu.

200g jasmínové rýže

hrst černých oliv

hrst předvařených červených fazolí

hrsz sterilizované kukuřice

200g cheddaru

50g zakysané smetany

jarní cibulka - na ozdobu

salsa roja:

3ks rajčat

1 chilli paprička - habanero, cayenne..

1 stroužek česneku

půlka cibule

koriandr

sůl

avokádová omáčka:

2ks zralého avokáda

1 stroužek česneku

podle chuti jarní cibulku

sůl, pepř

vitronová šťáva

olivový olej


Rýži uvaříme podle návodu, 15-20 min. Rajčata nakrájíme na osminky. S celou chilli papričkou naprudko opečeme na pánvi. Po opečení dáme do mixéru, přidáme česnek, cibuli, sůl, koriandr a rozmixujeme. Salsa jr hotová. Ještě nastrouháme cheddar. Uvařenou rýži dáme na dno zapékací mísy/misky. Polijeme salsou a nakonec zasypeme cheddarem, dáme zapéct. Na horní gril zhruba 200°C po dobu 15 min. Mezitím připravíme zbytek oblohy a avokádovou omáčku. Avokádo rozkrojíme, vyjmmeme pecku a pomocí lžíce vyndáme dužinu. Dužinu dáme do mixéru, přidáme zbytek surovin, sůl, pepř, šťávu, cibulku, olej. Rozmixujeme dohladka, dochutíme ještě podle chuti. Pekáček vyndáme z trouby, sýr se musí roztát. Nakonec ozdobíme. Přidáme hrst kukuřice, fazolí, nakrájených oliv, avokádovou omáčku, zakysanou smetanu a posypeme nakrajenou jarní cibulkou.