Čočkový DHAL
Dhál, kari nebo co?? Co to vlastně je?!...Myslím, že je to celkem jedno. Nejdůlitější je, že pokrm obsahuje červenou čočku, kterou by měl obsahovat i Váš jídelníček.
Přeneste své chutě do Indie.
kokosový či jiný rostlinný olej
1ks cibule
2 stroužky česneku
2 ks mrkve
5cm kořenu zázvoru
sůl, pepř
mletou kurkumu, mletou papriku a kmín
340g suché červené čočky, pouze namočit
480ml vody
1 kostička zeleninové směsi z mrazáku - nemusí být
200ml kokosového mléka
baby brambory
řepkový olej
sůl, pepř
koření podle chuti
Zeleninovou směs dělám doma pomocí Thermomixu. Udělám si jí více a dám do formiček na led do mrazáku. Jedná se o takový bujón, po domácku udělaný, tudíž bez chemie.
Nejprve namočíme čočku. Poté v rozpáleném hrnci s olejem opečeme nakrájenou cibuli a česnek. Až cibule chytí trošku barvu, podlijeme základ trochu vody. Přídáme na kostičky nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Chvilku společně podusíme. Následně okořeníme a přidáme okapanou čočku. I tu krátce opečeme, společně s kořením. Čočku zalijeme vodou, kokosovým mlékem a přidáme domácí bujón. Vaříme dokud není čočka měkká, zhruba 15-20min. Pokud se voda vyvaří, znovu podlijeme. Trochu tekutiny by v hrnci zůstat mělo, jelikož se jedná o omáčku. Mezitím připravíme brambory, které následně pečeme v troubě nebo horkovzdušné fritéze na 160°C po dobu 20-ti minut.