Čočkový DHAL

02.02.2022

Dhál, kari nebo co?? Co to vlastně je?!...Myslím, že je to celkem jedno. Nejdůlitější je, že pokrm obsahuje červenou čočku, kterou by měl obsahovat i Váš jídelníček. 

Přeneste své chutě do Indie. 


kokosový či jiný rostlinný olej

1ks cibule

2 stroužky česneku

2 ks mrkve

5cm kořenu zázvoru

sůl, pepř

mletou kurkumu, mletou papriku a kmín

340g suché červené čočky, pouze namočit

480ml vody

1 kostička zeleninové směsi z mrazáku - nemusí být

200ml kokosového mléka


baby brambory

řepkový olej

sůl, pepř

koření podle chuti

Zeleninovou směs dělám doma pomocí Thermomixu. Udělám si jí více a dám do formiček na led do mrazáku. Jedná se o takový bujón, po domácku udělaný, tudíž bez chemie.

Nejprve namočíme čočku. Poté v rozpáleném hrnci s olejem opečeme nakrájenou cibuli a česnek. Až cibule chytí trošku barvu, podlijeme základ trochu vody. Přídáme na kostičky nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Chvilku společně podusíme. Následně okořeníme a přidáme okapanou čočku. I tu krátce opečeme, společně s kořením. Čočku zalijeme vodou, kokosovým mlékem a přidáme domácí bujón. Vaříme dokud není čočka měkká, zhruba 15-20min. Pokud se voda vyvaří, znovu podlijeme. Trochu tekutiny by v hrnci zůstat mělo, jelikož se jedná o omáčku. Mezitím připravíme brambory, které následně pečeme v troubě nebo horkovzdušné fritéze na 160°C po dobu 20-ti minut.