Čokoládovo - kakaový perník

31.03.2020

Máte rádi klasiku... 

Udělejte si jí taky... není to nic težkého, navíc připomenete si dětství


Ono pokud obyčejný perník rozebereme na jednotlivé suroviny, není to nic hrozného. Největší kámen urazu je bílá pšeničná mouka a cukr. Mouku nahradíme zdravější, to není problém. Pokud si pohrajeme s receptem našich babiček, je to hračka. Jen dbejte aby vzniklé těsto vypadalo jako původní.


250g špaldové celozrnné mouky (dejte třeba 50g mletých mandlí)

1 ks čokoládového bezlepkového puding (např. Amylon)

1/2 kypřícího prášku do pečiva bezfosfátový, bez lepku ( např. Amylon)

1/2 kypřícího prášku do perníku bezfosfátový, bez lepku (např. Amylon)

50 - 60g xylotil - březový cukr ( použíjte klidně jiné sladidlo, pokud sladidlo je tekuté přidejte víc kakaa)

30g RAW kakaa

250ml mléka/rostlinné mléko

120ml kokosového oleje

2 "šťastné" vejce

špetka soli

Nejdříve promícháme tekuté ingredience, tudíž mléko, olej a vejce. Vedle smícháme zase suché ingredience, které samostatně promícháme aby se kypřící prášek dobře rozptýlil. Obsah obou mís smívháme a důkladně rozmícháme. Bude-li těsto moc řídké přidáme kakao nebo mouku. Těsto nalijeme do formy na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, cca. 25-30 min. Upečení vyzkoušíme pomocí špejle, pokud těsto na špejli nelepí je perník hotov.