Domácí špaldové noky s kysaným zelím

17.03.2020

Nic težkého na tom není... 

Není to težké, jen recept napíšu zdlouhavě a podrobně aby se povedl i vám.


Navíc zelí obsahuje hodně vitamínu, které v zimě potřebuje..


bramboróvé noky:

4 brambory

200g špaldové mouky

1 "šťastné" vejce

sůl, pepř


500g kysaného zelí

150g vepřové šunky s 90% masa.

olivový olej

sůl, pepř

Brambory oloupejte, nakrajejte a uvařte ve vodě. Z brambor slijeme přebytečnou vodu. "Mačkátkem" nebo vidličkou rozmačkáme. Do rozmačkaných brambor zapracujeme vajíčko. Přidáme sůl, pepř a špaldovou mouku. Množství mouky je orientační, nevím kolik brambory obsahují škrobu. Konečné těsto by se mělo trošku táhnout, lepit ale mělo by udržet tvar. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Pomocí lžičky vytvarujte noky. Vařte všechny současně, aby se vařily všechny stejnou dobu. Vařte mezi 2-3min, prostě až vyplavou na hladinu jsou hotové. Na pánvi, na oleji osmažíme nakostičky nakrájenou šunku. K šunce přidáme kysané zelí a ještě 5min. restujeme. Nakonec v pánvi vše smícháme.


TIP: Z těsta vyválejte váleček a nožem odkrajujte. Noky budou stejné a souměrné.