Fazolový falafel

04.08.2021

Vyzkoušejte něco nového. Falafel je rychlý a jednoduchý a vše co potřebujete, najdete doma.


Typický falafel je z cizrny, tenhle bude ale fazolový... 


400g uvařených fazolí

(pokud koupíte fazole v plechovce není falafel takový jaký má být, ale já pravdu nevím, pokaždé ho připrravuji z fazolí koupené v plechovce a nevím v čem je rozdíl)

1 ks červené cibule

2 ks jarní cibulky

velká hrst hladkolisté petržele

sůl, pepř. kmín celý

lžíce tahini - sezamová pasta

50g sezamové mouky

kukuřičná mouka na obalování


2 batáty

sůl,  pepř, majoránka

řepkový olej


1 keříkové rajče

1 stroužek česneku

sůl, pepř

5ml olivového oleje

10ml rajčatového protlaku


Batát oloupeme a nakrájíme na hranolky. Plech vyložíme pečicím papírem, přidáme hranolky a okořeníme, pokapeme olejem. Pečeme v  troubě na 200°C po dobu 20-30min. Poté si připravýme vykonný foodprocesor. Oba druhy cibule nakrájíme na drobno. Fazole slijeme a nasypeme do mixéru a rozemeleme na pastu. K pastě přidáme pokrájené cibule, koření i tahini. Podle konzistence hmoty přidáváme mouku. Nakonec přidáme najemno nakrájenou petžel. Ze směsi pomocí lžíce tvoříme kuličky, které obalujeme v kukuřičné strouhance. Kuličky vyrovnáme na plech, pokapeme trochu olejem a pečeme do zlatova, v půli pečení což je po 15 minutách, můůžeme kuličky otočit. Dalším a posledním prvkem je omáčka. Rajče pouze omyjem a překrojíme na čtvrtiny. Použijeme vyšší mísu, přidáme rajče a zbytek surovin a rozmixujem do hladka.