Fazolový falafel
Vyzkoušejte něco nového. Falafel je rychlý a jednoduchý a vše co potřebujete, najdete doma.
Typický falafel je z cizrny, tenhle bude ale fazolový...
400g uvařených fazolí
(pokud koupíte fazole v plechovce není falafel takový jaký má být, ale já pravdu nevím, pokaždé ho připrravuji z fazolí koupené v plechovce a nevím v čem je rozdíl)
1 ks červené cibule
2 ks jarní cibulky
velká hrst hladkolisté petržele
sůl, pepř. kmín celý
lžíce tahini - sezamová pasta
50g sezamové mouky
kukuřičná mouka na obalování
2 batáty
sůl, pepř, majoránka
řepkový olej
1 keříkové rajče
1 stroužek česneku
sůl, pepř
5ml olivového oleje
10ml rajčatového protlaku
Batát oloupeme a nakrájíme na hranolky. Plech vyložíme pečicím papírem, přidáme hranolky a okořeníme, pokapeme olejem. Pečeme v troubě na 200°C po dobu 20-30min. Poté si připravýme vykonný foodprocesor. Oba druhy cibule nakrájíme na drobno. Fazole slijeme a nasypeme do mixéru a rozemeleme na pastu. K pastě přidáme pokrájené cibule, koření i tahini. Podle konzistence hmoty přidáváme mouku. Nakonec přidáme najemno nakrájenou petžel. Ze směsi pomocí lžíce tvoříme kuličky, které obalujeme v kukuřičné strouhance. Kuličky vyrovnáme na plech, pokapeme trochu olejem a pečeme do zlatova, v půli pečení což je po 15 minutách, můůžeme kuličky otočit. Dalším a posledním prvkem je omáčka. Rajče pouze omyjem a překrojíme na čtvrtiny. Použijeme vyšší mísu, přidáme rajče a zbytek surovin a rozmixujem do hladka.