Galetka s broskví a mátou

01.06.2021

Hledáte působivý koláč?...Právě jste ho našli. Zkuste si udělat galetku, ale zdravěji. Nic težkého, myslím!?

Galetka je takový koláč z křehkého nebo listového těsta. Však na plech a zajímavě upečená. 


130g špaldové mouky

1 "šťastný" žloutek

sůl

20ml kokosového oleje

cca 20ml studené vody


200g tvarohu ve vaniččce (tužší, farmářský)

5ml javorový sirup

250g broskve

vanilkový extrakt

čerstvá máta

Z mouky, soli a oleje vytvoříme drobenku. Přidáme žloutek a pomalu přilééváme vodu při zpracovávání. Zabalíme do fólie a dáme vychladit do lednice, tento krok je důležitý. Mezitím si připravíme tvaroh a broskve. Tvaroh rozmícháme s javorovým sirupem. Broske rozpulíme, vypeckujeme a nakrájíme na silnější plátky. Plátky dáme do hrnce a svaříme, přidáme vanilkový extrakt, mátu a trošku podlijeme, broskve se nemají připálit. Těsto vyndáme z lednice a rozválíme do kruhu mezi dvěma archy pečíciho papíru, Placka bude vysoká cca. 3mm. Potřeme hojně tvarohen, necháme 3cm od kraje na přeložení. Pomocí lžíce na na tvaroh vyskládáme trošku rozvařené broskve. Okraje těsta přeložíme a přendáme na plech. Pečeme v troubě na 180°C po dobu 30-45 minut, dokud okraje nezezlátnou.