Grilovaná dýně s omáčkou z bílých fazolí
Jídlo, které vás zahřeje. Při pohledu Vás zahřeje u srdce. Však veřte, že nebude jíst sami...
500g máslové dýně
sůl, pepř
olivový olej
450g vařených bílých fazolí
1 lžíce tahini - sezamová pasta
šťáva z půlky citonu
sul, pepř, drcený kmín
70ml vody
50ml olivového oleje
250g celozrnného kuskusu
50g čerstvé máty
sůl, pepř, olivový olej
Dýni oškrábeme, rozpůlíme, vydlabeme dužinu a nakrájíme na tenčí, zhruba tak 3cm plátky. Plátky dýně naskládáme na plech s pečicím papírem, pokapeme olejem, posypeme solí a pepřem. Pečeme v troubě nejdříve na horkovzduch, 180°C, cca. 25min. Následně 15min, stále v troubě na program gril, 200°C. Kuskus odměříme do hrnce, ochutíme solí, pepřem a olejem. Kuskus stačí zalít jen vařicí vodou. Zbylé ingredience postačí na omáčku. Fazole s tahini, vodou, olejem, šťávou a kořením rozmixujeme na hladkou omáčku. Ochutnáme a případně dochutíme. Nakrajíme najemno mátu. Mátu smícháme s uvařeným kuskem. Jednotlivé komponenty servírujem dohromady.