Indický květák s hummusem
Nechce se Vám vařit? tak tohle je ideální způsob. Květák dáte do trouby, to bude největší práce a potom už je vše hračka. Miluju rychlé a jednudeché recepty, působící složitě.
A proč indický? z Indie pochází spousta koření a v tomhle receptu je koření důležité.
1 ks květáku
20ml řepkového oleje
1 lžička pesta z mědvědího česneku
1 lžička kurkumy mleté
1 lžička červené papriky mleté
sůl, pepř
300g předvařené cizrny (klidně z plechovky)
5ml olivového oleje extra virgin
sůl, pepř
1 lžička celého kmínu
5g tahini - sezamová pasta
šťáva z 1 citronu
voda
200g celozrnného kuskusu
sůl
Troubu předehřejeme na 150°C. Květák rozebereme na plech na menší růžičky. Smícháním oleje s pestem a koření vytvoříme směs, kterou natřeme květák. Při natírání dáme pořádnou vrstvu, stojíme o chuť. Květák dáme péct do trouby, ten kdo má po ruce alobal může i plech přykrýt alobalem. Dále si připravíme kuskus, ten jen zalijeme horkou vodou a počkáme než vodu nasaje. Následně promícháme a osolíme. Jdeme na hummus. Cizrnu propláchneme a dáme do výkonného mixéru. Přídáme olej, tahini, koření, šťávu a postupně i vodu. S vodou opatrně, aby nebyl hummus moc tekutý. Hummus dochutíme podle chuti. Vyndáme květák, aby se nepřipekl a nebyl hořký. Když vše máme, můžeme servírovat.