Indický květák s hummusem

27.07.2021

Nechce se Vám vařit? tak tohle je ideální způsob. Květák dáte do trouby, to bude největší práce a potom už je vše hračka. Miluju rychlé a jednudeché recepty, působící složitě. 

A proč indický? z Indie pochází spousta koření a v tomhle receptu je koření důležité.


1 ks květáku

20ml řepkového oleje

1 lžička pesta z mědvědího česneku

1 lžička kurkumy mleté

1 lžička červené papriky mleté

sůl, pepř


300g předvařené cizrny (klidně z plechovky)

5ml olivového oleje extra virgin

sůl, pepř

1 lžička celého kmínu

5g tahini - sezamová pasta

šťáva z 1 citronu

voda


200g celozrnného kuskusu

sůl

Troubu předehřejeme na 150°C. Květák rozebereme na plech na menší růžičky. Smícháním oleje s pestem a koření vytvoříme směs, kterou natřeme květák. Při natírání dáme pořádnou vrstvu, stojíme o chuť. Květák dáme péct do trouby, ten kdo má po ruce alobal může i plech přykrýt alobalem. Dále si připravíme kuskus, ten jen zalijeme horkou vodou a počkáme než vodu nasaje. Následně promícháme a osolíme. Jdeme na hummus. Cizrnu propláchneme a dáme do výkonného mixéru. Přídáme olej, tahini, koření, šťávu a postupně i vodu. S vodou opatrně, aby nebyl hummus moc tekutý. Hummus dochutíme podle chuti. Vyndáme květák, aby se nepřipekl a nebyl hořký. Když vše máme, můžeme servírovat.