Jablečný Koláč

17.09.2019

Podzim je tady...


Ach podzim... moje asi nejoblíbenější část roku. Mám podzim ráda na pestrost barev. Všude kolem nás jsou barvy..na stromech, v kuchyni a tak. Taková inspirace jako právě na podzim snad není.


Dneska jdu na trh s jablečným koláčem. Tento koláč je ale bez vajec. Sám svou chutí připromíná podzim, který je skoro za dveřmi :)

Jak už víte, tady nic těžkého na přípravu nenajdete. Je nenáročný a užasný, jak se říká za málo pěnez, hodně muziky.

Na 1 koláčovou formu o průměru 26 cm

160 g farmářského másla 

60 g bílého třtinového cukru

20 ml černé uvařené rozpustné kávy ( např.: z kávovaru )

200 g celozrnné špaldové mouky

2 lžicky kypřícího prášku do perníku

1 lžička jedlé sody

1 lžička soli ( poloprázdná )

¨50 g mandlí - najemno

60 ml rýžového mléka ( případně jiné )


3 ks jablek ( na plátky )

skořice ( mletý )

zázvor ( mletý ) 

  • Máslo vyšleháme s cukrem. Pokud bude máslo hodně měkké tak se nám vytvoří tahavá hmota. Přidáme kávu a šleháme dál. V misce smícháme mouku, madle, kypřící prášek a sodu. Odměříme si mléko a střídavě přidáváme k pěně. Těsto přendáme z mísy na fólii a vychladíme. Mezitím oškrábeme jablka, očistíme a nakrájíme na plátky. Jablka dochutíme skořicí a zázvorem. Těsto vyndáme a roztáhneme do formy, poklademe jablky a trošku jablka do těsta zatlačíme. Pečeme 30 min, na horkovzduch a 180°C.


Dobrou chuť