Jablečný mřížkový koláč
Mřížkový koláč je klasika podzimních pokrmů. Přidáním tvarohu jako další vrstvu náplně, dodává koláči vlhkost a také trochu sladkost. Určitě ho vyzkoušejte.
150g kokosového oleje - v tekutém stavu
3 "šťastná" vejce
50 - 70g čekankového sirupu
50g bílého jogurtu
vanilkový extrakt
450g špaldové celozrnné mouky
1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem
špetka soli
250g tvarohu - ve vaničce
1 "šťastné" vejce
25g vanilkového proteinu
4 jablka
skořice
vanilkový cukr BIO/vanilkový extrakt
Začneme přípravou těsta. Nejprve smícháme olej, vejce, jogurt, sirup a extrakt. Přidáme mouku, kypřík a sůl. Rukama vytvoříme kompaktní těsto, které dáme do lednice. Mezitím si připravíme tvaroh a jablka. Tvaroh rozmícháme s vejcem a proteinem. Jablka oloupeme a očistíme, nakrájíme na menší plátky. Plátky smícháme se skořicí, cukrem. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na dvě části, menší a větší. Větší část vlačte do pečicím papírem vyložené formy - těsta je dost, proto použijte velkou formu. Poté na těsto vlijeme připravený tvaroh a plátky jablek. Nakonec ze zbylého těsta uděláme mřížku, existují dva způsoby. Jedním způsobem je mřížka z dlouhý a následně podle potřeby uříznutých "provázků", viz obrázek. Druhým způsobem jsou mřížky z vyváleného plátu těsta. Pečeme cca. 40-45 minut. Po upečení necháme alespoň 30 minut vychladnout.