Jablečný mřížkový koláč

01.11.2022

Mřížkový koláč je klasika podzimních pokrmů. Přidáním tvarohu jako další vrstvu náplně, dodává koláči vlhkost a také trochu sladkost. Určitě ho vyzkoušejte.

150g kokosového oleje - v tekutém stavu

3 "šťastná" vejce

50 - 70g čekankového sirupu

50g bílého jogurtu

vanilkový extrakt

450g špaldové celozrnné mouky

1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem

špetka soli


250g tvarohu - ve vaničce

1 "šťastné" vejce

25g vanilkového proteinu


4 jablka

skořice

vanilkový cukr BIO/vanilkový extrakt


Začneme přípravou těsta. Nejprve smícháme olej, vejce, jogurt, sirup a extrakt. Přidáme mouku, kypřík a sůl. Rukama vytvoříme kompaktní těsto, které dáme do lednice. Mezitím si připravíme tvaroh a jablka. Tvaroh rozmícháme s vejcem a proteinem. Jablka oloupeme a očistíme, nakrájíme na menší plátky. Plátky smícháme se skořicí, cukrem. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na dvě části, menší a větší. Větší část vlačte do pečicím papírem vyložené formy - těsta je dost, proto použijte velkou formu. Poté na těsto vlijeme připravený tvaroh a plátky jablek. Nakonec ze zbylého těsta uděláme mřížku, existují dva způsoby. Jedním způsobem je mřížka z dlouhý a následně podle potřeby uříznutých "provázků", viz obrázek. Druhým způsobem jsou mřížky z vyváleného plátu těsta. Pečeme cca. 40-45 minut. Po upečení necháme alespoň 30 minut vychladnout.