Krémové rizoto s medvědím česnekem
Zelená je dobrá... Zítra je přeci zelený čtvrtek, vyzkoušejte tento recept. Myslím, že zachutná každému a ještě k tomu přivoláme Velikonoce
Zelený čtvrtek však není podmínkou. Zelená patří mezi svěží barvy.
Pesto:
30g rukoly
80g listů medvědího česneku
30g piniových oříšků
20g strouhaného parmazánu
olivový olej
sůl
1 šalotka
řepkový olej
250g rýže Arborio (rýže vhodná na rizoto)
1dcl bílého vína - nemusí být
1l zeleninového vývaru
60g parmazánu
sůl, pepř
1-2 lžíce másla
Nejprve si nakrájíme šalotku najemno. Na rozehřátou pánev dáme řepkový olej a šalotku na něm opečeme. Mezitím si připravíme medvědí pesto. Všechny ingredience dáme do sekáčku, rozmixujeme do konzistence pesta. Na pánev k opečené šalotce, přidáme i rýži a také chvilku opékáme. Po chvilce opékání rýži zalijeme bílím vínem. V tuhle chvíli osolíme a opepříme. Počkáme než se tekutina z rýže vyvaří a poté postupně podléváme vývarem. Vždy dáme tři naběračky teplého vývaru, za občasného míchání tekutinu vyváříme. Ažž všechen vývar zděláme a rýže je "all-dente" vypneme plotnu. Přidáme parmazán, máslo a necháme 2 minuty odpočívat pod pokličkou. Poté už jen zamícháme pesto. Pesto by mělo rizoto dochutit. Správné rizozo by se po klepnutí talířem mělo "rozlít" samo.