Krémové rizoto s medvědím česnekem

12.04.2022

Zelená je dobrá... Zítra je přeci zelený čtvrtek, vyzkoušejte tento recept. Myslím, že zachutná každému a ještě k tomu přivoláme Velikonoce


Zelený čtvrtek však není podmínkou. Zelená patří mezi svěží barvy.

Pesto:

30g rukoly

80g listů medvědího česneku

30g piniových oříšků

20g strouhaného parmazánu

olivový olej

sůl


1 šalotka

řepkový olej

250g rýže Arborio (rýže vhodná na rizoto)

1dcl bílého vína - nemusí být

1l zeleninového vývaru

60g parmazánu

sůl, pepř

1-2 lžíce másla


Nejprve si nakrájíme šalotku najemno. Na rozehřátou pánev dáme řepkový olej a šalotku na něm opečeme. Mezitím si připravíme medvědí pesto. Všechny ingredience dáme do sekáčku, rozmixujeme do konzistence pesta. Na pánev k opečené šalotce, přidáme i rýži a také chvilku opékáme.  Po chvilce opékání rýži zalijeme bílím vínem. V tuhle chvíli osolíme a opepříme. Počkáme než se tekutina z rýže vyvaří a poté postupně podléváme vývarem. Vždy dáme tři naběračky teplého vývaru, za občasného míchání tekutinu vyváříme. Ažž všechen vývar zděláme a rýže je "all-dente" vypneme plotnu. Přidáme parmazán, máslo a necháme 2 minuty odpočívat pod pokličkou. Poté už jen zamícháme pesto. Pesto by mělo rizoto dochutit. Správné rizozo by se po klepnutí talířem mělo "rozlít" samo.