Kuře plněné žitnou rádivkou

26.03.2024

Velikonoce jsou pro mě nejoblíbenějším svátkem. Miluju jarní počasí, barvy a tradice. 

Co se týče kuřete, tak to k Velikonocům patří. Kuře pečte pozvolna a dlouho, dosáhnete tak jemného masa. Díky nádivce zůstane maso šťavnaté ale nádivku klidně dejte i mimo kuře, jelikož nádivky není nikdy dost :)

1ks farmářské kuře - 1,4 kg

máslo


400g žitného chleba (Bredway)

3ks "šťastných" vajec (bílky a žloutky zvlášť)

250ml mléka

hrst hladkolisté petržele

sůl, pepř, muškátový oříšek, sladká paprika


Nejprve kuře pořádně omyjeme. Osušíme a pod kůži vsuneme kousky másla, celkem na čtyřech místech. Poté kuře přendáme do pekáčku a okořeníme solí, pepřem a sladkou paprikou. Následně si na kostičky nakrájíme chléb, ten v míse zalijeme mlékem a necháme mléko částečně vsáknout. Mezitím oddělíme žloutky od bílků, přičemž bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky přidáme do mísy k namočenému pečivu a smícháme. Dále přidáme nakrájenou petžel, sůl, pepř, muškátový oříšek a našlehaný sníh. Nádivku promícháme a naplníme s ní kuře. Zbytek nádivky dejte do pekáčku vedle kuřete, jelikož pečená nádivka je také dobrá. Podlijte troškou vody a přidejte máslo. Pokud máte pečící sondu, píchněte jí do kuřete. Troubu nastavte na 170°C a pečte kuře 1,5 hodiny. Poté zvyšte teplotu na 220°C a pečte ještě 20 minut. Přičemž teplota v kuřeti by měla být 75-78°C.