Makovec se švestkami

21.09.2019

Hodně máku...



Konečně se povedl... tento recept je jiný, není to v náročnosti, je to ale opravdová buchta plná máku. Hodí se i klidně k pohoštění známých či přátel.


Snad vás to přesvedčí k tomu aby jste si ho upekli:

  1. naprosto rychlý
  2. velice jednoduchý
  3. výpadá honosně

Pekla jsem ho v týdnu hned dvakrát a byl hned pryč....


Mojí představou byla buchta, která bude vláčná a hodí se na každou příležitost. Konečně se povedl a je přesně podle mých představ....


Prostě jedním slovem - užasná záležitost


Není přitom vůbec sladká ale tvaroh který je uvnitř, cukr krásně nahradí.


3 "šťastné" vejce

100g tvarohu (klidně tučný, má v sobě dobré živiny)

100ml slunečnicového oleje - kvalitní

100ml rostliného mléka (použila jsem sojovo-rýžové)

200g rýžové mouky

60g mletého máku

1 lžicka jedlé sody


5-8ks švestek


  • Vejce vyšleháme s tvarohem. Pomalinku přiléváme olej k vyšlehané směsi a šleháme do doby než se olej vstřebá do směsi. Mezitím si vedle smícháme mouku, mák a sodu. Připravíme si ještě rostlinné mléko. Střídavě a postupně přidáváme do směsi z vajec, tvarohu a oleje a šleháme dokud se neutvoří lité těsto. Připravíme si nádobu, ve které makovec budeme péct - já použila málý vyšší plech. Připravenou nadobu na pečení si vyložíme pečícím papírem. Těsto do nádoby vylijeme a rozpůlíme, vypeckujem švestky. Půlky švestek dáme navrh makovce a pečeme 45min na 180°C, horkovzduch. Po vyndání necháme trošku vychládnout.


Těším se na vaše reakce :)

Nebojte se!