Makovec se švestkami
Hodně máku...
Konečně se povedl... tento recept je jiný, není to v náročnosti, je to ale opravdová buchta plná máku. Hodí se i klidně k pohoštění známých či přátel.
Snad vás to přesvedčí k tomu aby jste si ho upekli:
- naprosto rychlý
- velice jednoduchý
- výpadá honosně
Pekla jsem ho v týdnu hned dvakrát a byl hned pryč....
Mojí představou byla buchta, která bude vláčná a hodí se na každou příležitost. Konečně se povedl a je přesně podle mých představ....
Prostě jedním slovem - užasná záležitost
Není přitom vůbec sladká ale tvaroh který je uvnitř, cukr krásně nahradí.
3 "šťastné" vejce
100g tvarohu (klidně tučný, má v sobě dobré živiny)
100ml slunečnicového oleje - kvalitní
100ml rostliného mléka (použila jsem sojovo-rýžové)
200g rýžové mouky
60g mletého máku
1 lžicka jedlé sody
5-8ks švestek
- Vejce vyšleháme s tvarohem. Pomalinku přiléváme olej k vyšlehané směsi a šleháme do doby než se olej vstřebá do směsi. Mezitím si vedle smícháme mouku, mák a sodu. Připravíme si ještě rostlinné mléko. Střídavě a postupně přidáváme do směsi z vajec, tvarohu a oleje a šleháme dokud se neutvoří lité těsto. Připravíme si nádobu, ve které makovec budeme péct - já použila málý vyšší plech. Připravenou nadobu na pečení si vyložíme pečícím papírem. Těsto do nádoby vylijeme a rozpůlíme, vypeckujem švestky. Půlky švestek dáme navrh makovce a pečeme 45min na 180°C, horkovzduch. Po vyndání necháme trošku vychládnout.
Těším se na vaše reakce :)
Nebojte se!