Mandlovo-rebarborový koláč
Pokud budete chtít, tak tímhle koláčem přivoláte léto. Rebarbora je trochu nakyslá, ale v kombinaci s hořkými mandlemi chutná báječně.
Sami vyzkoušejte :)
200g zakysané smetany (BIO, Mili...)
5 "šťastná" vejce - 2 celá vejce a 3 žloutky
3 lžíce kokosového oleje
vanilkový extrakt (M&S...)
sůl
1/2 balíčku kypřícího prášku bez fosfátů BIO
80g mandlové mouky
75g strouhaného kokosu
2 lžíce čekankového sirupu
2 stonky (150g) rebarbory nakrájené na tenké plátky.
Zakysanou smetanou smícháme s celými vejci i žloutky. Dále přidáme tekuté suroviny, jako olej, vanilkový extrakt a čekankový sirup. Vedle v míse smícháme mouku s kokosem, přidáme kypřík a sůl. Smícháme dohromady. Těsto bude nadýcháné ale hutné. Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem, můžeme vysypat i moukou ale myslím, že není třeba. Těsto vylijeme do formy a posypeme plátky rebarbory. Rebarboru máme očistěnou a nakrájenou na plátky. Rebarbora je dost kyselá tudíž krájejte opravdu na tenko.
P. S. Pokud děláte koláč pro děti, před pečením můžete rebarboru posypat cukrem či krátce povařít plátky rebarbory s medem.