Odlehčený Krtkův dort
"Česká klasika není pro mě.."
Krtův dort mám ráda. Mám ráda klasické české dezerty, ale abych si je mohla dobřát chtělo to odlehčenou, fitness verzi.
Také jste si mohli všimnout miluji tvarové, vlačné dezerty, které "nedusí". Proto do každého receptu přidávám tvaroh. Nejenže udělá těsto vláčné, jedná se o přírodní protein, který každý potřebujem
3 "šťastná" vejce - bílky a žloutky zvlášť
20g čekankového sirupu
100ml slunečnicového oleje
100ml mléka (normální nebo rostlinné)
200g špaldové mouky
30g RAW kakaa
1 prášek do pečiva bez fosfátu
špetka soli
Náplň:
250g Ricota
250g BIO tvarohu
pár kapek vanilkového extraktu
čekankového sirupu
99% čokoláda na nastrouhání
2 banány - podélně rozkrojené
Oddělíme žlouky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky se sirupem do pěny. Šlehejte opravdu dlouho, musíme do žloutků dostat vzduch. Pak přiléváme střídavě mléko a olej. Vedle smícháme sypké ingredience, mouku, kakao a kypřík. Sypké ingredience také zapracujeme, vznikne nám tužší těsto. Opatrně přimícháme do těsta sníh, který výsleddné těsto zjemní.Nalijeme do dortové formy (průměr 22cm) vyložené pečícím papírem. Pečeme cca. 30min na 170°C, horkovzduch.
Po upečení necháme vychladnout. Pomocí lžíce vydlabeme prostředek dortu, ale opatrně aby jste dort nevydlabali moc. Zbytek těsta však nechejte na potom. Do dírky naskládejte banány, které rozříznete podélně napůl. Krém připravíte tak, že vyšleháte tvaroh s ricotou, sirupem a vanilkou. Nakonec už jen zlehka přimícháte nastrouhanou čokoládu. Krém navrstvíte na banány, vytvoříte jako kepeček. Posypete drobečkami ze zbylého těsta, Dáte pčes noc do lednice.