Odlehčený Krtkův dort

27.10.2020

"Česká klasika není pro mě.."


Krtův dort mám ráda. Mám ráda klasické české dezerty, ale abych si je mohla dobřát chtělo to odlehčenou, fitness verzi. 

Také jste si mohli všimnout miluji tvarové, vlačné dezerty, které "nedusí". Proto do každého receptu přidávám tvaroh. Nejenže udělá těsto vláčné, jedná se o přírodní protein, který každý potřebujem

3 "šťastná" vejce - bílky a žloutky zvlášť

20g čekankového sirupu

100ml slunečnicového oleje

100ml mléka (normální nebo rostlinné)

200g špaldové mouky

30g RAW kakaa

1 prášek do pečiva bez fosfátu

špetka soli


Náplň:

250g Ricota

250g BIO tvarohu

pár kapek vanilkového extraktu

čekankového sirupu

99% čokoláda na nastrouhání

2 banány - podélně rozkrojené



Oddělíme žlouky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky se sirupem do pěny. Šlehejte opravdu dlouho, musíme do žloutků dostat vzduch. Pak přiléváme střídavě mléko a olej. Vedle smícháme sypké ingredience, mouku, kakao a kypřík. Sypké ingredience také zapracujeme, vznikne nám tužší těsto. Opatrně přimícháme do těsta sníh, který výsleddné těsto zjemní.Nalijeme do dortové formy (průměr 22cm) vyložené pečícím papírem. Pečeme cca. 30min na 170°C, horkovzduch.

Po upečení necháme vychladnout. Pomocí lžíce vydlabeme prostředek dortu, ale opatrně aby jste dort nevydlabali moc. Zbytek těsta však nechejte na potom. Do dírky naskládejte banány, které rozříznete podélně napůl. Krém připravíte tak, že vyšleháte tvaroh s ricotou, sirupem a vanilkou. Nakonec už jen zlehka přimícháte nastrouhanou čokoládu. Krém navrstvíte na banány, vytvoříte jako kepeček. Posypete drobečkami ze zbylého těsta, Dáte pčes noc do lednice.