Orientální lilečky

27.04.2021

Lilek mnoho lidí nemusí, přesto se jedná o známou surovinu. Připravit proto lilek chutně, může dát pořádně zabrat. Zkuste to ale s mým receptem a uvidíte. :)


2 lilky

3 hlavičky jarní cibulky

1/2 červené cibule

2 stroužky česneku

řepkový olej

sůl, pepř, kmín, gram masala, červená paprika

lžíce rajčatového protlaku

50g uvařrné quinoi

400g uvařené cizrny

svazek hladkolisté petržele

2 lžíce tahini - sezamová pasta

1/2 šťávy z citronu

30ml vlažné vody

sušený česnek



Lilky podélně rozpůlíme. Půlky lilku nasolíme a necháme "vypotit"(na povrchu lilku se objeví kapičky vody), poté vydlabeme pomocí lžíce střed. Lilky vyskládáme na plech, pokame olejem a pečeme v troubě na 200°C asi 20min. Dále nakrájíme obě cibule a česnek. Cibule opečeme na rozehřátém oleji, česnek dáme na pánev později, pokud by se spálil zhořknul by. Na opečený základ přidáme cizrnu, koření a protlak. Důkladně promícháme, cizrnu krátce také opečeme a přidáme vařenou quinou. Nakonec přimícháme nasekanou petržel. Lilky vytáhneme z trouby a naplníme směsí. Dáme zpět do trouby, jen snížíme teplotu a pečeme jen 10min. Tahini omáčku uděláme vedle, v menší misce. Tahini smícháme s kořením, šťávou a vodou. Omačka musí být tak akorat tekutá, zda vám přijde vody hodně uberte, zda moc přidejte.