Pečená dýně s quinou
Dýně k podzimu patří. Připravte si proto pokrm z pečené dýně v kombinaci s quinou, fazolemi, tofu a omáčkou z tahini pasty musíte vyzkoušet.
Quinoa neobsahuje lepek a je nesmírně bohatou, nutričně vyváženou surovinu. Proto je pokládaná za velmi zdravou rostlinnou náhradu masitých či jiných živočišných pokrmů.
1/2 dýně hokaido
slunečnicový olej
sůl, pepř
1 balení tofu
cca. 250g=1 hrneček Quinoi
3 lžíce tahini pasty
cca. 50ml vody
1ks citronu
100g červených fazolích upravených na páře (Bonduelle...)
Začneme s dýní. Pokud použijeme dýni hokaido, jak je v receptu napsáno, nemusíme loupat. Ostatní dýně loupat musíme, však pokud budeme chtít mít dýni pečenou do měkka, tak i hokaido raději oloupejte. Vydlabeme střed dýně a zbytek nakrájíme na malé kostičky. Kostičky dýně přendáme na plech, pokapeme slunečnicovým olejem a okořeníme. Pečeme na horkovzduch, 180°C, 20 min. Nakonec můžeme dát horní gril. Přesuneme se ke quinoi. Quinoa se vaří jako rýže, tudíž všechna voda se vyvaří a quinoa je hotová. Ale já dávám vody trošku víc, abych mohla quinoi/rýži slít a nezůstala mi v ní žádná voda. Dávám tedy na hrnek quinoi, tři hrnky vody a vařím 15 min. Tofu nakrájíme na malé kostičky, pokapeme olejem a také pečeme do zlatova. Nakonec si připravíme tahini omáčku. Smícháme tahini pastu s vodou a šťávou z citronu, sůů. Omáčku míchejte dlouho, až po chvíli vznikne krémovitá konzistence.
Po dovaření a dopečení vrstvíme všechny komponenty na sebe. Na spod misky dáme uvařenou quinoi, poté červené fazole, pečenou dýni, pečené tofu a tahini omáčku.