Pečený květák s bramborovou kaší

09.06.2020

Zkoušeli jste už někdy upéct květák...?


Pečený květák je velkým trendem na sociálních sítích. Tento recept vznikl ale uplnou náhodou. Prostě jednou jsem zkusila květák upéct a ochutit. 

Příprava květáku rozdělíme do dvou částí. Příprava marinády a květák.

1 květák

50ml olivového oleje

20g rajčatového protlaku

1 lžička - garam masaly/kari, kurkuma, sůl, pepř, mědvědí česnek

4 lžíce tahinni - sezamové pasty


5-6 brambor 

50ml sojové smetany

20g přepuštěného másla

sůl

Květák očistíme a rozdělíme na růžičky do pekáčku. Vedle vytvoříme kořenící směs. Začneme olejem do kterého přidáme koření a protlak s tahinni. Květák obalíme v kořenící směsi, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 200°C. Pečením se olej může vstřebat, tudíž kontrolujeme a kdyžtak doléváme. Mezitím oloupeme brambory, které dáme pak vařit. Brambory vaříme do měkka, slijeme a vytvoříme kaši pomocí ručního šlehače. Do květáku píchneme vidličkou, abychom zjistili jeho měkkost. Pokud je měkký, sundáme alobal a chvilku opečeme. Nakonec podáváme.