Pečený květák s bramborovou kaší
Zkoušeli jste už někdy upéct květák...?
Pečený květák je velkým trendem na sociálních sítích. Tento recept vznikl ale uplnou náhodou. Prostě jednou jsem zkusila květák upéct a ochutit.
Příprava květáku rozdělíme do dvou částí. Příprava marinády a květák.
1 květák
50ml olivového oleje
20g rajčatového protlaku
1 lžička - garam masaly/kari, kurkuma, sůl, pepř, mědvědí česnek
4 lžíce tahinni - sezamové pasty
5-6 brambor
50ml sojové smetany
20g přepuštěného másla
sůl
Květák očistíme a rozdělíme na růžičky do pekáčku. Vedle vytvoříme kořenící směs. Začneme olejem do kterého přidáme koření a protlak s tahinni. Květák obalíme v kořenící směsi, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 200°C. Pečením se olej může vstřebat, tudíž kontrolujeme a kdyžtak doléváme. Mezitím oloupeme brambory, které dáme pak vařit. Brambory vaříme do měkka, slijeme a vytvoříme kaši pomocí ručního šlehače. Do květáku píchneme vidličkou, abychom zjistili jeho měkkost. Pokud je měkký, sundáme alobal a chvilku opečeme. Nakonec podáváme.