Plněné batáty s hummusem

20.04.2021

Tento recept se hodí jak v parném letní dni tak i v zimní. Jeho příprava není náročná, proto ho zvládne připravit každý. 

Bátáty jsou sladké brambory. V receptu je jak sladkost, křupavost tak i kyselost.


4 ks batát - sladké brambory

sůl, pepř, řepkový olej


400g předvařené cizrny

sůl, pepř, římnský kmín

1 stroužek česneku

5ml extra panenský olivový olej

1 lžíce tahini pasty - sezamová pasta

1/2 citronu - citronové štávy

10ml vody


250g hladkolisté petržele

Batáty dobře omyjeme, popřípadně můžeme použít kartáček ale neloupeme. Každy batát zvlášť zabalíme do pruhu alobalu. Batát před zabalením osolíme, opepříme a pokame olejem. Takto připravené batáty vyskládáme na plech a pečeme v troubě na 200°C po dobu 50-60 minut. Suroviny na hummus rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, zda něco nechybí. Pokud je hummus moc hustý, přilijeme trochu vody. Opravdu pomalu, nechceme omáčku. Batáty po upečení necháme vychladnout. malým nožem prořízneme slupku a lehce rozkrojíme. Měkkou dužinu jemně naškrábeme vidličkou. Na dužinu dáme bohatou vrstvu hummusu a posypeme najemno nakrájenou petrželkou.