Pohankový slaný koláč se špenátem
Odlehčená verze..
Nestíháte?...nevadí udělejte si tuhle rychlovku a budete superžena či supermuž.
Těsto:
130g pohankové mouky
1 žloutek "štastné" vajíčko
50ml kokosového oleje
sůl
vlažná voda (začínáme na 5ml)
Náplň:
150g sýru Ricotta
2 "šťastná" vajíčka
100g sýru cheddar
80g čerstvého špenátu
1 cibule
sůl, pepř
Z mouky a oleje vytvoříme mezi prsty drobenku. K tomu přidáme sůl a vejce. S vodou opatrně, dodáváme podle stavu těsta. Přilejváme opravdu pomalu, musí vzniknou kompaktní těsto. Necháme odležet v lednici, to je důležité. Náplň vytvoříme smícháním ricotty s vejci. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přihodíme špenát a osolíme, opepříme. K ricottě přidáme nakrájený cheddar a směs z pánve. Těsto vymačkáme do dortové či koláčové formy. Náplň vylijeme na propíchaný vidličkou korpus. Pečeme cca. 30min, 180°C horkovzduch. Po vyndání z trouby bude nahoře zlatavá kůrka.