Potravinová abeceda | D

24.03.2020

Stále pokračujeme... Dnes písmenem D, jdeme na to.


Durian - ovocný smraďoch...

Durian patří k plodům tropických stromů. Plod je obalen tvrdou šupinatou kůru do žluto-hnědé barvy. Vzhledem připomínající ananas. U toho také musíte nejdříve rozříznout tvrdou kůru, abychom ziskali sladkou dužinu. Stejný postup provádíme i u durianu.

Durian má specifický zápach na který každý reaguje jinak. Před otevřením plodu je zápach přijatelný, ale jak říkám každý je individuální. Pokud dáte durianu šanci a zápach vydržíte překvapí vás jaké má učinky. Působí jako afrodiziakum a dokáže i snížit hořečku. Čerstvý chutná jako spíěe jarní cibule, tudíž je na vás jestli durian zkusíte.

Dýňová semínka - užasný lék

Dýňová semínka pochází z tykve obecné. Obsahují veliké množství vitamínu, A, D, E, B1.... Mezi zástupce vitamínu B patří také B15, což je antistresový vitamín. Pro stavbu tkání je důležitý i zinek, vápník, železo. 

Pokud semínka tak loupaná. Chuť mají takovou krémovou, oříškovou

Dýně - podzimní plod

Dýné podzimní zelenina. Obsahující víc betakarotenu než známá mrkev, ale jak píšu dýně je jen sezóní zelenina. Uplatnění najde jak ve slané kuchyni i sladké. Pro získání všech zdravotních výhod je učinné dýni používat jako zeleninu.

Dýní je ale hodně druhů. Proto barva, tvar i dokonce chuť se odvíjí od druhu.

Dýňový olej - příjemná oříšková chuť

Dýňový olej je lisován z dýňových semínek. Obsahuje totiž mnoho zdravotních benefitů. Určitě není vhodný na smažení, hodí se spíše na studený způsob.

Dýňový olej je pokládán za delikatesu. Jeho barva je hodně tmavá.

Datle - ovalné bobule

Datle pochází z oblasti teplých míst jako Mezapotámie nebo střední Asie. Barvu mají podle druhu, někdy klasickou hnědou jindy až žlutou.

Datle obsahují velké množství vitamínu, 23 aminokyselin a minerálu. Pozor ale na sacharidy, těch obsahují až moc. I tak ale datle nejzte.

Datlový sirup - zdravé sladidlo

Datlový sirup se vyrábí pomocí extrakce, uvařením datlí a získání husté, lepkavé hmoty. Jak ale víme co projde varem ztrácí veškeré vitamíny, minerály. 

Datlový sirup obsahuje sice méně kalorií než cukr, ale i tak ho používejte s rozumem. Získal díky nízkému počtu kalorií slávu.