Potravinová abeceda | F
Stále pokračujeme... dnes s písmenem F...
FÍKY plody fíkovníku... máte radší sučené nebo čerstvé?
Fíky jsou šťavnaté ovoce. Pochazí z Orientu, ale v dnešní době se pěstuje snad ve všech teplých zemí. I u nás vyroste, jen na zimu musíte fikovník uklidit do tepla. Dozráté fíky mají zeleno-fialovou barvu, dají se konzumovat jak čerstvé nebo sušené. Výborně se hodí jako alternativa k nezdravvým potravinám, díky její přirozené sladkosti.
Fíky vytvářejí ve střevech sliz, který působí ja projímadlo. Proto několik fíku denně pro lepší střevní flóru.
Feta nebo Bálkánský sýr...
Feta je považobána za nejzdravější sýr. Pochází z Řecka, proto nejčastěji vyniká ve středomořské kuchyni. Vyrábí se z ekologického ovčího či kozího mléka. Má pevnou ale drobivou strukturu. Je lehce stravitelná a méně zánetlivá než sýry z kravského mléka. Obsahuje spoustu bílkovin, železa, vápníku.
Tudíž z fety nemějte žádné výčitky.
Feferonky...
Feferonky jsou vlastně papriky. Papriky mají hodně druhů, do kterých patří právě feferonky. Obsahují mnohem víc vitamínu C než citrusové plody. Díky učinným látkám jsou prevencí před arterioskleroze. Pravidelná konzumace reguluje hladinu cholesterolu v ktvi.
Pálivé feforonky obsahují kapsaicin, který urychluje metabolismus a také i trávéní.
Fenykl... bulva či koření
Fenykl je lék na zažívání. Tlumí křeče, nadýmání v trávicím ústrojí.
Pokub mluvíme o rostlině, roste do výšky až 2 metrů, u kterých se suší malá semínka. Mluvíme-li o bulvě, není tak velká ale baculatá, chuťově připomínací zelí. Výborná je ale polévka z fenyklu.