Potravinová abeceda | K

11.06.2020

Tentokrát na K, bylo docela jednoduché. Stačí se jen podívat kolem nás. 

Vybírám kvalitní a používané suroviny. 


Karob, zdrává čokoláda...

Karob se získává z plodů, konkrétně lusků stálo-zelené dřeviny, rostoucí ve Středomoří. Vyznačují se velkým množstvím bílkovin. Narozdíl od kakaa neobsahuje karob kofein, proto je počítán mezi zdravé potraviny.

Co se týče tuků, kakao je mnohem tučnější než kakao. Karob také pozitivně působí na trávení nebo na hladinu cholesterolu. Oproti kakau nevyvolává zrychlený tep. Proto karobová čokoláda představuje pro tělo menší zlo.

Květák - brukovitá zelenina

Květák nekonzumujem celý. Jen jeho květenstí, bílou část. Ta je tvořena z malých poupat. Stejně tak je u zelí nebo brokolice. Velké listy chrání plod slunečními paprsky, proto má bílou barvu.

Patří mezi nejoblíbenější zeleninu. Tato zelenina obsahuje málé množství sacharidů, proteinu a tuku. Na druhou stranu je výborným zdrojem vitamínu a minerálu. Pozitivně působí na celý trávicí trakt. Přestože, obsahuje malé množství kalorií, vyvolává pocit sytosti.

Kokos - mléko, voda, olej...

Kokos je velmi zdraví prospěšná potravina, bohatý na vlákninu, vitamíny či minerály. K zahození není ani jeho výživová hodnota, proto tvoří nedílnou součást potravy pro lidi na celém světě.

Kokos je take skvělou náhradou pro lidi s intolerací na mléko. Patří mezi další exotické ovoce spalující tuky. Kromě toho spaluje kalorie, tudíž vhodná potravina k dietám.

Kus Kus - těstovina???

Kus kus pochází ze severní Afriky až Blízkého východu. Pro svůj pozitivní účinek se rozšířil po celém svetě. Kus kus nevaříme, jen zalíváme horkou vodou. Čím zanecháme prospešné látky, např. antioxidanty.

Vyrábí se mletím a drcením tvrdozrnné pšenice, tzv. semoliny. Vlastně takové těstoviny, vytvarované do malých kuliček. Nejideálnější je kus kus celozrnný. Dokáže zasytit, dodat enegii, proto je doporučován jako vhodná varianta příloh při držení diety.

Kešu ořechy neboli Obličkovec západní...

Kešu ořechy pochází z oblasti Amazonie. Mají nebezpečnou skořápku, proto jsou dostupné jen vyloupané. Ale pozor, řadí se sice mezi nejprodávanejší a nejzdravější ořechy, obsahují dost cukru. Proto po nich nesahejte při dietách. Syrové a nesolené kešu ořechy mají vysoký obsah horčíku.

Prestože mají vyšší kaloričnost, můžete si je dopřávat každý den, díky zdravým látkam.

Kakaové boby

Kakaové boby jsou sušené plody kakaovníku. Pokud však dochazí k šetrnému způsobu zpracování, bez pražení. Zachovají si boby zdraví prospešné látky, např. horčík. Ten podporuje nervovou soustavu. Ne nadarmo se říká "dej si čokoládu na nervy".

Kakaové boby obsahují také tuk, který je důležitý při výrobě másla. Nekončíme ale jen u másla, z bobů se drtí či mele samotný kakaový prášek. V obchodech seženem převážně z pražených bobů. Nejzdravější jsou ale nepražené boby.

Kurkuma - malý zázrak

Kurkuma, koření Asie. Do celého světa se však dostalo zvláštním způsobem. Přidává se totiž do kari, především kvůli barvě. Jde tedy o bříbuznou potravinu se zázvorem. 

Kurkuma přináší blahodárné látky našemu organismu. Sama je protizánětlivá. Tlumí totiž proces zánětlivých faktorů. Pomáhá správné funkci jater, působí antioxidačně. Pravidelná konzumace posiluje imunitní systém nebo pomáhá při redukci hmotnosti.

Kedlubna - obyčejná zelenina

Ačkoliv se jedná o obyčejnou zeleninu obsahuje velké množství vitamínu C. Mimo jiné má také vysoký obsah železa. Takový mladý sladký kedluben, chutná jak v syrovém nebo tepelně upraveném stavu.

Kedluben se řadí mezi energeticky chudé, proto slouží jako skvělý prostředek při hubnutí.

Kiwi - zelený citrón

Když je tady chřipková sezona doporučuje se citrón, ale kiwi obsahuje až desetinásobné množství vitamínu C. Proto je výborným antioxidantem. Učinnou zbraní je i při nachlazení, dodá tělu vysokou dávku vitamínu C.


Kiwi napomáhá růstu kostí. Vhodné je i pro malé děti, jen pozor na jeho štiplavost, kyselost. Kiwi jedí i sportovci, posiluje elasticitu a odolnost vaziva. Zmenšuje riziko zranění.

Kaki - Tomel japoonský

Tomel je strom pěstován pro své chutné ovoce a krásné dřevo. Přirovnáním je kaki, takový ananas. Konzumuje se čerstvé, sušené či vařené. Nejen že jsou plody kaki chutné, obsahují látky prospěšné našemu zdraví.


Kaki zpomaluje poškození buněk tím, že působí proti oxidativnímu stresu, tvořeným volnými radikály. Oxidativní stres je spojen s chronickým onemocněním. 

Kadeřavá kapusta (Kadeřávek)

Superpotravina, unikátně působí na naše zdraví. Nejduležitější jsou však vitamíny, které kadeřávek obsahuje. V hojném množstvím vitamín K a C. Postačí hrst kadeřávku, ten pokryje denní dávku vitamínu C.

Tělo dokáže získaný vápník z této zeleniny, dobře vstřebat a prospěje zubům i nehtům. Lze říct, že prospívá celkové kráse.