Potravinová abeceda | L
Jako každý týden pokračujeme. Každý týden patří nějakému písmenu abecedy. Teď L. Vybírám suroviny jaké mě zrovna napadnou, takže pokud na nějakou zapomenu neváhejte se ozvat.
Lilek neboli baklažán..
Lilek buď nemusíte nebo vám prostě chutná. Sám osobě nemá výraznou chuť, spíše jako houba. Lilek se dlouho nekonzuje, ale pěstuje už dlouho. Pochází z teplých oblastí Indie.
Samotný lilek obsahuje velké množství beta-karotenu, jako třeba mrkev, která je dobrá na zrak. Mimo jiné snižuje cholesterol a také "obšťastnuje" nervy. Tato všestranná zelenina má silné antivirové a protiplísňové účinky, které pomáhají odolávat infekcím. Proto nevychávejte tuto zeleninu ve svém jídelníčku.
Lněná semínka....rakovinná bomba
Lněná semínka obsahují dobrý tuk, který pozitivně působí proti různým nemocem. Jsou také silná podpora imunitního systému. Pravidelné pojídání semínek v kombinaci s tučnými mlečnými produkty dokázalo vyléčit mnoho pacientů s problémi rakoviny.
Pokud chceme být chráneni, při preventivním užívání by denní dávka měla činit zhruba 20g semínek, což činí 1 polévkovou lžíci.
Lískové ořechy
Lískové ořechy je druh ořechů, pěstován na Lísce obecné, pocházející z teplých krajů. V hojném počtu obsahují bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály. Mimo jiné obsahují nemalé množství antioxidantů, podporující oxidační stres.
Lískové ořechy však mají vysoký nutriční profil. Proto nebyly doporučovány při dietách. Nyní víme že tyto tuky jsou nenasycené, tudíž zdravé.
Levandule... proti molům
Levandule pochazí ze Středomoří. Jedná se o vytrvalý polokeř. Pokud dáme snítku levadle do obyčejného cukru, získáme voňavý levandulový cukr. Využijeme např. při pečení dezertů nebo osvěžujících limonád.
Levandulový olej má tišící, zklidňující učinky. Již naše babičky dobře veděli a levaduli použivali, jako repelent proti hmyzu.