Potravinová abeceda | M

09.07.2020

Nový týden...

Tentokrát se podíváme na písmeno M. M má hodně potravin.  Každý týden vybírám potraviny které i já bežně použivám.

Povím Vám, že díky abecedě jsem se dozvěděla spoustu nového o potravinách které používám...


Mučenka...Maracuje...Passion fruit...

Plod má tvrdou a pevnou slupku a měkkou, někdy až tekutou dužinu se semeny uvnitř. Jedná se o exotické, kulaté, fialové ovoce. Za poslední dobu stojí mučenka v popředí zdravé stravy, díky dobrému vlivu na lidské tělo a také díky antioxidantům.

Mučenka obsahuje predevším hodně vitaminu A a C. Vitamin A posiluje zdraví kůže, ocí a imutního systému. Antioxidanty, látka chrínící buńky před poškozením a oxidačním stresem.

Mango - Pilulka zdraví

Mango má tvar 15cm lidské ledviny. Dužina je pak šťavnatá, žlutá až oranžová a má osobitou chuť. Největší oblibě se mango připisuje Indii. mango mají jako národní strom. 

Ovoce obsahující hned tří antioxidantů, vitaminu E, C a betakarotenu. Mango obsahuje vápník který spřispívá zdravým kostem a zubů. Určitě neotálejte se zařazením manga do svého jídelníčku.

Mandle ... jentak oříšky

Mandle patří mezi lék. Nejsou jen oříšky k zobání. Pravda je ale taková že mají velký přínos pro naše zdraví. Obsahují řadu zdravých tuků. Ačkoliv jsou kalorické, nepatří proto k dietám ale opak je pravdou. Je vědecky dokázáno, že mandle díky zdravým tukům pomáhají při redukci hmotnosti.

Pokud trpíte nedostatkem minerálů, měli byste vedět, že právě mandle obsahují draslík, vápník, železo, horčík, zinek.

Mangold - prastará zelenina

Mangold pochází z dob dřívějších, upadla do zapomnění ale dnes už na ní zpomínáme. Slouží jako náhrada špenátu, kapusty a jiným druhů listové zeleniny. Vzledem se podobá špenátu, je to řapíkátá, stonková zelenina. Oproti špenátu je citlivější na chlad, proto není tak rozšířený.

Má blahodarný vliv na střevní mikloflóru. Obsahuje velké množství vlákniny, která se vážč na vodu, tuky i toxiny.  Zamezí také střevním problému. Protože když se potrava zfrží co nejkratší dobu ve střevě, nestačí hnít. Mangold je zdravý, proto jej nahradte třeba špenát.

Mák - tolik zdravý a přitom nedoceňený

Mák obsahuje velké množství minerálních látek. Jako třeba vápník. Vápníku mák obsahuje opravdu dost, jinou potravinu ve které je hojne vápník najdeme jen težko. Poté z vitaminů se mák pyšní hojným zastoupením vitaminu E.

Z hlediska využívatelnosti na mák nahlížíme dvouma způsoby. Jako lék resp. droga a jako potravina. Všechny odrudy však nejsou pěstovány jako droga, na drogy musejí být speciální odrůdy. Pro potravinářské účely se používají odrůdy s nízkým množství. alkaoidních látek.

Máslo - lepší než rostlinné tuky

U másla nikdo není. Ale pokud ho nebudu jíst pravidelně nic se nestane. Určitě je lepší máslo než nějaký margarín. Pravdou, možná nepravdou, že máslo by před konzumací nemělo být rozehřáté. Což dělají Indové, kteří výrábějí ghí - přepuštěné máslo. Vydrží déle, takže jen tak nežlukne.

Tudíž všeho s mírou....

Makadamové ořechy

Makadamie jsou považovány za nejlepší ořechy. Pocházejí z tropickým míst jako Austrálie, Brazílie ...Jsou zdrojem vitaminu A, železa, vápníku, bílkovin, thiaminu, riboflavinu, niacinu, a další... Opravdu všestranné.

Pravidelná konzumace makadamových ořechů prokazatelně působí na lidské zdraví. Správně sestavený jídelníček obsahující makadamové ořechy, podporuje zdraví a dlouhověkost.

 Mléko ... je vůbec zdravé?...

Mléko je mezi náma již dlouhou dobu. Kdy tedy až pětina populace trpí intolerací na mléko. Důležité je umět rozlišit druhy mlék. Opravdový rozdíl je kde se kravky pasou. V ochodě prodávají pouze bílý roztok podobný mléku. Krávy jsou ve stresu ve velkochovech, kde potravu dostávají na pásu přímo podnos.

Bílkoviny v mléce obsahují aminokyseliny, potřebené pro udržení organismu a stavby těla. Dále obsahuje mlečný cukr či laktózu. Laktóza je lehce stravitelný sacharid.  Dokonce dětem do 3 let se nedoporučuje dávat odtučněné mléko, přichází o vitamin A, D, E a K, obsažené v mlečném tuku. V mléce je až 56 procent denní dávky vápníku než v zelenině. 

Maliny - drobné ovoce

Maliny patří mezi lesní a nejžádanější ovoce. Již předkové věděli, že maliny využívali jako lék nebo povzbuzující prostředek. Díky vitaminu C posilují imunitu. Pozitivně bojuje s migréniou a stresem.

Obsažené třísloviny pomáhají čisttit střeva a odvádět přebytečnouu vodu z těla. Pokud má plod sytější barvu, obsahuje víc antioxidantů. Čerstvé maliny pomáhají při hubnutí a dietách, ačkoliv se nezdá, zasytí a zlepší trávení.

Mědvědí česnek - z nejsilnějších bylinek

Mědvědí česnek patří mezi nejvýznamější životabudiče. Jedná se o bylinku, abychom lístky uchovaly po celý rok, usušme je, zamražte nebo sdělejte v pesto. 

První zajímavostí je přítomnost vitaminu C. Jedná se o antioxidant posilující imunitu. Stejně jako klasická cibule a česnek, i tento obsahuje antibakteriální allicin. Pozitivně působí při chřipce, nachlazení, angínách a různých respirační problému.