Potravinová abeceda | R
Potravinová abeceda je pro vás. Tudíž z ní čerpejte.
Zajímejte se o původ potravin, zajděte pro potraviny místní.
Romanesco - brokolice, květák
Romanesco pochází z Itálie. Jedná se o zeleninu mezi květákem a brokolicí. V čestině znamená romanesco, květolice. Příprava je stejná jako u květáku. Seženete ho jak v čerstvé i mražené formě.
Romanesco je samozřejmě zdravá zelenina. Obsahuje plnou řadu vitamínu, omega 3 mastné kyseliny, minerální látky, antioxidanty, beta-karoten.
Rýže - kouzlo japonské kuchyně
Rýže se řadí mezi obiloviny. Rýže má také spoustu druhu. Pochází z jižní a jihovýchodní Asie, z proslulé Číny a Indie. Jedná se o bylinu na níž výrůstají semena, v podobě zrn. Ty se pak zpracovávají v rýži, kterou už známe.
Nejčastěji se využívá při posilování, kde služí jako základ svalové hmoty. Oblibená je mezi kulturisty, díky poměru sacharidů a kalorií. Také i z hlediska cholesterolu je velmi prospěšná. Bílá rýže je upravená za to hnědá je neupravená, čímž nepřichází o výžívové složky. Proto jej označujeme za natural a nejzdrávější druh rýžé.
Ryby-zdroj jódu
Ryby nesmějí ve vašem jídelníčku chybět. Obsahují velké množství zdravých tuků. Ryby dělíme na dvě skupiny. Méně tučné a tučné. Tudíž takovou makrelu, tuňáka, lososa řadíme mezi tučné rybky a ty si dopřejme jednou za čas. Zato tresku nebo pstruha může jíst ve velkém pro doplnění jódu.
Ryby, přesněji rybí tuk obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Pokud se chcete cítit zdravě, odpočatě dopřávejte si ryby až 3 krát týdně.
Rozinky - nebo také hrozinky
Rozinky patří mezi domovní suroviny, specifický je pro ně jablečný štrůdl či závin nebo vánočka. Získávají se sušením plodů révy vinné, hroznů. Existují dva druhy, sultánky a korintky pocházející z Řecka.
Rozinky obsahují dost ovocného cukru, čímž nám dodávají velké množství rychlé energie. Mimo jiné obsahují řadu vitaminu a minerálních látek. Např. draslík, hořčík. Ale tím nekončíme, dále obsahují vlákninu a inulin. Inulin se řadí mezi prebiotika, která slouží jako potrava pro bakterie ve střevní mikloflóře.