Potravinová abeceda | S, Š

17.09.2020

Tohle jsou moje potraviny. Používám je bežně a ráda...

Špenát je zelený, tudíž zdravý, švestky patří mezi nejoblíbenější ovoce, skořice zahřeje a sezam mě přenese do Japonské kuchyně.

Snažím se výbírat potraviny, které má rádo hodně lidí a jsou zdravé. Samozřejmě není nutností všechny suroviny milovat a pochutnat si na nich. Pokud však chcete jíst zdravě a vyváženě, zařadte je tam.


Špenát ... silný jako Pepek námořník

Už odmala slýcháme jak špenát obsahuje ohromné množství železa, tudíž budeme silný a svaly porostou. Bohužel v tomto případě je opak pravdou. Ukázala se chyba v desetinné čárce, takže špenát patří mezi normální zelenou zeleninu. Tohle zjistění však neříká, abychom špenát nejedli vůbec.  

Špenát má velký vliv na naší krásu. Má take nízkou kalorickou hodnotu, což je pro hubnutí skvělým prvkem. Výborně slouží k detoxikaci organismu, špenát je významným zdrojem mnoha antioxidantů, které jsou jako stvořené k detoxikaci. Dále obsahuje steroly, látky díky kterým budete vypadat zdravěji.

Špalda - předchůdce pšenice

Jedinečná špalda. Jedná se o předchůdce a zdravou náhradu klasické pšenice. V porovnání s ostatními obilovinami tvoří špalda výbornou volbu. Díky obsahu vitaminu skupiny B příspívá i našemu zdraví. Má také protirakovinové učínky, díky obsahu betakarotenu a thiokyanátu.

Je dobrou náladu pro lidi trpící cukrovou, častými migrény či alergií na pšenici.

Spirulina - vodní řasa

Spirulina je zelenomodrá sladkovodní řasa. Má velký obsah bílkovin, sloužící jako alternativa masa. Kromě toho velký zástup minerálu, jako např. železo nebo křemík. Cenný minerál fytonutrientů, neobsahující žádná jiná zelená rostlina. Dále pak betakaroten, který je protirakovinnový.

Spirulinu mohou užívat všíchni. Vegani, vegetariáni, makrobiotici, děti, sportovci i lidi v rekonvalescenci, ale i kojící matky. 

Skořice - koření chutí

Skořice je produktem skořicovníku. Nejčastěji se mele jeho kůra. Doporučována je skořice cejlonská, která neobsahuje kumarin a tím nezatěžuje detoxikační systém. 

Skorice je doporučována lidem s cukrovkou. Inzulin otevře\připraví buňky pro průchod cukru do metabolických pochodů. Právě skořice s vyváženou stravou a pohybem přispívá pro lepší reakci buňek na inzulin.  Tak snižuje hladinu tuku a LDL či špatného cholesterolu.

Slunečnicová semínka - podzimní zdraví

Slunečnice dozrávají na podzim. Pochází z Ameriky, kde je pokládají za poklad. Jsou nabitá zdravím prospěšných látek. Nejčastěji se pojídají jen opražená buď slaná nebo neslaná. Ale nemějte strach v kuchyni najdou své uplatnění. 

Doporučená denní dávka jsou dvě polévkové lžíce. Dostatečně tak pokryjete denní dávku vitaminu E.

Švestky....zklidnující ovoce

Švestky pravé patří pod pojem slivoně. Dále tam řadíme slívy, mirabelky a renklódy. Všechny skupiny představují v našem jídelníčku skvělé obohacení těla o zdravíprospěšné látky.

Ze strany viitaminu, obsahují celou řadu vitaminu B. Nejenže v hojném množství obsahují B12, musíme vyzvidhnout i biotin. Díky celé řadě vitaminu B, způsobují v těle explozi. Přeměnují se na sacharidy při čemž se stávájí stimulátorem. Podporují nervy, energii i výkon, schopnost ovládat se pod tíhou stresu. Proto v této době jsou slivoně nejžádanějším ovocem.

Sezamová semínka

Sezam je velmi učinný, má pozitivní vliv na srdce, cholesterol, cévy, vysoký krevní tlak atd... Sám o sobě obsahuje vlákninu, tuk, sacharidy, bílkoviny, omega 3 mastné kyseliny, vitaminy A a B.

Sezam slouží jako prevence před rakovinou. Při hubnutí můžete sezamová semínka pojídat i klidně každý den. Mají sice velký podíl tuku, jedná se ale o tuk dobrý který pomáhá při trávení.