Potravinová abeceda | T

18.10.2020

Škoda ale T značí už skoro konec abrcedy. 

Obraťme ale list, vybírám potraviny které jsou běžně k dostaní. Proto jej zkuste zařadit i do svého jídelníčku. Věřím, že to nebude jednoduché. Dejte si to jako výzvu, a každým dnem se posunete k lepšímu "já".


Tvarůžky (Olomoucké syrečky)

Olomoucké syrečky vynikají sice zapáchající vůní. Jsou český výrobkem zavislým na době zrání. Platí však pravidlo, čím zrají déle, tím jsou lepší. Tento zažloutlý zázrak, nechutná sice všem ale s postavou dělá divy. Tím, že se jedná o mléčný výrobek, jedná se o přírodní protein.

Vyhledávají je hlavně vegetariáni. Zápach však získavají až v procesu zrání, rozkladem bílkovin.

Tapioka - bílé perly

Tapioka pochází z kořene manioku. Jedná se o čistě sacharidový produkt. Pochází z Asie, Ameriky nebo Afriky. V poslední době slouží jako bezlepková alternativa. Přezdívá se jim také sladké brambory, jako batátům.

Neexistuje však stejný názor na tapioku. Avšak má řadu zdravotních přínosů. Veděli jste, že známý Bubble tea využívá tapioku.  

Topinambur - židovská brambora

Topinambur, židovská brambora nebo jeruzalémský artyčok. Jde o typ hlíz podobný bramborám ale odlišnou chutí. Jinak pochází ze Severní Ameriky. Během velkého sucha záchránili tyto hlizy obyvatelé před hladomorem. Pro její zdravotní účinky se topimabur rozšířil do celé Evropy.

Kromě vzácného inulinu obsahuje topinambur i další přírodní látky. Jako je křemík, horčík, zinek nebo vápník...

Tvaroh -mlečný protein

Mluvíme o tvarohu jako mléčným výrobkům, měl by jíst každý. Tvaroh je přírodně vyrobený druh proteinu. Na tělo působí přírodně, tudíž jej dobře strávíme. Lépe než maso,ryby...

Výrabí se srážením kaseinu, zakladní mlečnou bílkovinou. Sám o sobě podporuje krvetvorbu, metabolismus. Ideální potravina k večeři, podporuje spánek a dobré sny. V zájmu nutričního hlediska se tvaroh hodí k zelenině, ovoci nebo ořechám.