Potravinová abeceda | A
Abychom vás seznámila... připravila jsem dlouhodobý projekt, kdy každý lichý týden vyjde článek se mnou vybranými potravinami (samozrějmě zdravými a tělu prospěsným) začínají všechny na stejné písmenko.
Začínáme A...
Ananas - plod tropické byliny, chráněn velice tvrdou kůrou.
Ananas je z velké části tvořen vodou. Obsahuje velké množství vitamínů a mineralů, včetně biotonu a B12. Vzácný je bromelain, který najdeme právě v ananasu. Bromelain pozitivně působí ve střevech, nejenže zbavuje střeva virů a bakterií, ale navíc štěpí bílkoviny ve stravě.
Napomáhá čistit tělo od jedovatých látek, jako jsou cysty, tumory, atd. Díky čistění se zlepšuje průchod krve, přísun kyslíku.... prostě pokud ananas netvoří ani malinkou část ve vašem jídelníčku, zlepše to.
Angrešt - malé bobulovité ovoce, může být žluté až červené
Angrešt je bohatým zdrojem na vitamíny C, E, minerály, vápník, fosfor...Je učinným pomocníkem ve střevech např. při zácpě. Čistí tělo od zbytečných usazenin (cholesterických, močových i ledvinových). Zlepšuje metabolismus v těle.
Pektin, vláknina... vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Pektin spadá do skupiny rozpustných, ve střevech vytváří jakýsi gel, který zpomaluje trávení. Pektin chrání před rakovinou tlustého střeva. snižuje cholesterol, udržuje hladinu cukru v krvy a mnohé další...
Avokádo - považováno zeleninu...
Avokádo není žádná zelenina ale živinami plné ovoce. Zařazením avokáda do našeho jídelníčku zvyšíte příjem vlákniny, bílkovin, mononasycených látek, draslíku, .... ale mimo zdravé látky obsahuje také dost kalorií, proto můžeme avokádo označovat za nezdravé. Opak je ale pravdou... v poměru zdravých a nezdravých látek vychází avokádo dobře, tudíž jednou za čas neztloustneme.
U nás seženeme dva druhy: Hass kalifornské a Fuerte floridské. Hass má šupinatější kůru, více živin ale více tuků.
Arašídy - buráky či podzemnice olejná
Burský ořech, jak se říká arašídům, nepatří do skupiny ořechů ale luštěnim. Ačkoli chutná, vypadá jako ořech má blíže k fazolím. Z vetší části jsou tvořeny tuky, ale to neznamená že jsou arašídy nezdravé. Obsahují spostu vitámínů a minerálu které tělo potřebuje. Díky velkému obsahu zdravých tuků, snnižují arašídy cholesterol, posilují paměť a dokonce pomáhají při hubnutí.
Dodržením denní dávky zaručíte tělu dostatek hořčíku, který je nutný ke sportu.
Zázračný resveratrol. Tuto látku má jen červené víno. Látka pozitivně působí na antioxidační systém a má vliv i na hubnutí. Navíc látka má vliv také na kardiovaskulární systém a učině braní tělo např. před vznikem rakoviny. Proto jsou milovníci vína tak mladí, krásní a zdraví.
Amarant - pseudoobilovina...Laskavec
Amarant patří do bezlepkových potravin, spolu s quinou. V podstatě konzumujeme quinou. Zrníčka přirovnáme právě ke quinoe, ale amarant je ještě menší. Natož jak je malý, dá se využít na spoustu způsobů.
Amarant patří spíše do veganské stravy. Ale uvařit si ho můžete i vy..
Anýz - nejčastěji používaná bylina.. lék na vše
Anýz je považován za zázrak, působí na celé tělo. Je velmi šetrný ale učiný. Vhodný i pro děti např. při nachlazení. Pomáhá při odkašlování nebo celému organismu. Působí také při trávení, nadýmání. Proto anýz ve vaření použivejte.