Quinoto s dýňovým pyré
Quinoto?... vlastně rizoto z quinoi...
Recept rozdělíme na dvě části. Nejdříve vytvoříme pyré, takže dýni upečeme v troubě a potom jí rozmixujeme a vytvoříme pyré.
na pyré:
1 dýni hokaido - nemusíme loupat, ale šlupka nám pyré zhrudkovatí
olivový olrj
sůl. pepř
quinoto:
150g quinoa
200g dýňové pyré
1-2 šalotky
300ml zeleninového vývaru
50ml bílého vína
olivový olej
sůl, pepř, chilli
sýr Feta
petržel
Dýni rozkrájíme na menší kusy, vydlabeme a očistíme. Pokapeme olejem, posypeme solí a pepřem, dáme péct do trouby na 30min, 180°C horkovzduch. Pomocí sekáčku či mixéru vytvoříme z upečené dýně pyré. Šalotku nakrájíme na drobno. Osmažíme na oleji v rozehřáté pánvi. Po chvilce opekání přidáme quinou a restujeme. Podlijeme sklenicí vína ale počkáme ještě s vývar, musí se alkohol vyvařit. Následně přidáme pyré, které musíme dobře rozmíchat. Postupně přilíváme vývar, přilijeme trošku a necháme vstřebat. Hustotu vyzkoušíme lžící, po vrypu lžící musí zůstat cestička. Dochutíme kořením. Na talíři posypeme sýrem Feta.
Dobrou chuť