Rajčatové risotto

22.03.2023

Jedná se sice o další vegetariánský pokrm, ale jak jsem psala dříve záleží mi na kvalitě.


Myslím, že se nejedná o obyčejné risotto. Však dbejte na výslednou hustotu. Risotto nesmí být moc husté ale ani moc řídké. Pokud s talířem klepnete o dlaň, rissoto se rozlije po dně talíře.


cca 150g rýže Arborio

1 ks šalotky

řepkový olej

sůl, pepř, bazalka

450ml zeleninového vývaru

100ml vody

50g rajčatového pyré v tubě (Allnature)

150g sýru Grana Padano


10ks cherry rajčat na vetvičce

řepkový olej

sůl, pepř

Šalotku nakrájíme na jemno. V pánvi rozehřejeme olej a šalotku opečeme. Následně přisypeme zrníčka neuvařené rýže. Krátce společně opečeme, osolíme, opepříme a přidáme sušenou bazalku. Postupně podléváme vývarem s vodou. Vždy k rýži přidáme 1-2 naběračky tekutiny a čekáme dokud se nevyvaří. Mezitím si připravíme rajčata do pekáčku, pokapeme olejem a okořeníme. Dáme péct do trouby na 180°C, dokud se rajčata "nescvrknou". Pokud je rýže uvařená "na zkus" a hustota dostatečná, přidáme nastrouhaný parmazán. Sýr necháme rozpustit a lehce zamícháme. Podáváme s pečenými rajčaty a nastrouhaným parmazánem.