Rajčatové risotto
Jedná se sice o další vegetariánský pokrm, ale jak jsem psala dříve záleží mi na kvalitě.
Myslím, že se nejedná o obyčejné risotto. Však dbejte na výslednou hustotu. Risotto nesmí být moc husté ale ani moc řídké. Pokud s talířem klepnete o dlaň, rissoto se rozlije po dně talíře.
cca 150g rýže Arborio
1 ks šalotky
řepkový olej
sůl, pepř, bazalka
450ml zeleninového vývaru
100ml vody
50g rajčatového pyré v tubě (Allnature)
150g sýru Grana Padano
10ks cherry rajčat na vetvičce
řepkový olej
sůl, pepř
Šalotku nakrájíme na jemno. V pánvi rozehřejeme olej a šalotku opečeme. Následně přisypeme zrníčka neuvařené rýže. Krátce společně opečeme, osolíme, opepříme a přidáme sušenou bazalku. Postupně podléváme vývarem s vodou. Vždy k rýži přidáme 1-2 naběračky tekutiny a čekáme dokud se nevyvaří. Mezitím si připravíme rajčata do pekáčku, pokapeme olejem a okořeníme. Dáme péct do trouby na 180°C, dokud se rajčata "nescvrknou". Pokud je rýže uvařená "na zkus" a hustota dostatečná, přidáme nastrouhaný parmazán. Sýr necháme rozpustit a lehce zamícháme. Podáváme s pečenými rajčaty a nastrouhaným parmazánem.