Ricottový mazanec bez kynutí
Letos Velikonoce přišly brzy a nečekaně. Neměla jsem ani pojem o čase, tudíž jsem zaspala trošku dobu.
Pokud ale neřeknete že je velikonoční recept, můžete ho upéct i jen tak..
1 - 200g ricotta
1 "šťastné" vejce
vanilkové aroma
citronová kůra
10ml kvalitního rumu
20g sušeného ovoce - brusinky, švestky
90g ovesné mouky ( rozemelte vločky )
90g špaldové celozrnné mouky
30g mandlí - bez slupky
30g pistacií - vyloupané
1 kypřící prášek do pečiva
V první řade pomeleme ořechy a vločky. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutek smícháme s ricottou, aroma a kůrou. Mezitím vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Přídáváme střídavě mouku s ořechy a kypřícím práškem a sníh z bílků. Vytvarujeme bochánek a dáme do dortové formy. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Posypeme pokrájenými mandlemi. Pečeme v rozehřáté troubě nejdříve na 200°C 10 minut, poté na 150°C 40 minut, a nakonec 10minut pod alobalem.