Ricottový mazanec bez kynutí

13.04.2020

Letos Velikonoce přišly brzy a nečekaně. Neměla jsem ani pojem o čase, tudíž jsem zaspala trošku dobu.


Pokud ale neřeknete že je velikonoční recept, můžete ho upéct i jen tak..



1 - 200g ricotta

1 "šťastné" vejce

vanilkové aroma

citronová kůra

10ml kvalitního rumu

20g sušeného ovoce - brusinky, švestky

90g ovesné mouky ( rozemelte vločky )

90g špaldové celozrnné mouky

30g mandlí - bez slupky

30g pistacií - vyloupané

1 kypřící prášek do pečiva


V  první řade pomeleme ořechy a vločky. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutek smícháme s ricottou, aroma a kůrou. Mezitím vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Přídáváme střídavě mouku s ořechy a kypřícím práškem a sníh z bílků. Vytvarujeme bochánek a dáme do dortové formy. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Posypeme pokrájenými mandlemi. Pečeme v rozehřáté troubě nejdříve na 200°C 10 minut, poté na 150°C 40 minut, a nakonec 10minut pod alobalem.