Risotto z pečených paprik
Vyzkoušejte něco nového. Za mě, červená paprika patří k podzimu, prostě červená je podzimní barva.
150g rýže Arborio
5 červených paprik - kápie
1 šalotka
500ml zeleninového vývaru
2 dcl bílého vína - suché
slunečnicový olej
30g másla
olivový olej na pyré
sůl, pepř
1 mozzarela
klíčky fazolí
Nejprve omyjeme papriky, které naskládáme na plech. Plech dáme do trouby, na 180°C, cca. 20 min, jde nám o to, aby papriky zčernaly. Po upečení zabalíme plech s paprikami do alobalu, aby se zapařily a šli lépe loupat. Papriky necháme v alobalu do jejich vychladnutí. Následně upečené a zapařené papriky oloupeme, odstraníme semínka. Očistěné papriky rozmixujeme s olivovým olejem na pyré. Pyré dáme stranou a připravíme si rizoto. Šalotku nakrájíme najemno a opečeme na oleji. Opečeme i rýži a zalijeme bílým vínem, počkáme dokud se alkohol neodpaří. Poté postupně podléváme teplým vývarem, dokud rýže nebude uvařená na skus. Vždy podlijeme rýži trochu vývarem a necháme jej odpařit. Když je rýže uvařená na skus, přimícháme máslo na zjemnění a pyré z paprik. Podáváme s mozzarelou a klíčky.
* Správné krémové rizoto drží pohromadě, ale po klepnutím talířem o dlaň se rizoto rozlije po dně talíře.