Švestkový koláč
Švestky k podzimu patří a to bez diskuzí. Podle mě, jsou švestky jako jahody...mají všestrané využití.
1 hrnek špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva BIO
1 lžička pečičí sody
1 lžička skořice
špetka soli
1/2 hrnku kokosového oleje
1/2 - 1 hrnek medu
3 "šťastná" vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/4 hrnku řeckého jogurtu
5 - 6 švestek
plátky mandlí na posyp
zakysaná smetana k podávání
Začneme tím, že si smícháme jogurt, vejce a vanilkový extrakt. Poté přidáme rozpuštěný olej a med. Mezitím si odvažíme suché, zbylé suroviny a vedle promícháme. Je důležité je promíchat, protože kypřící prášek a soda se musí rozptýlit dobře v mouce. Nakonec postupně vmícháme moučnou směs. Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Těsto nalijeme do formy, poklademe vypeckovanými švestky a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 180°C, horkovzduch, po dobu 15-20 minut.
TIP: Pokud dávate navrh celé půlky švestek, tak aby nepropadly na dno, dávejte je řezem nahoru, k sobě. Případně mužete povrch těsta lehce popřášit moukou.