Švestkový koláč

07.09.2021

Švestky k podzimu patří a to bez diskuzí. Podle mě, jsou švestky jako jahody...mají všestrané využití.


    1  hrnek špaldové mouky

    1 lžička prášku do pečiva BIO

    1 lžička pečičí sody

    1 lžička skořice

    špetka soli

    1/2 hrnku kokosového oleje

    1/2 - 1 hrnek medu

    3 "šťastná" vejce

    1 lžička vanilkového extraktu

    1/4 hrnku řeckého jogurtu

    5 - 6 švestek

    plátky mandlí na posyp


    zakysaná smetana k podávání

    Začneme tím, že si smícháme jogurt, vejce a vanilkový extrakt. Poté přidáme rozpuštěný olej a med. Mezitím si odvažíme suché, zbylé suroviny a vedle promícháme. Je důležité je promíchat, protože kypřící prášek a soda se musí rozptýlit dobře v mouce. Nakonec postupně vmícháme moučnou směs. Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Těsto nalijeme do formy, poklademe vypeckovanými švestky a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 180°C, horkovzduch, po dobu 15-20 minut.


    TIP: Pokud dávate navrh celé půlky švestek, tak aby nepropadly na dno, dávejte je řezem nahoru, k sobě. Případně mužete povrch těsta lehce popřášit moukou.