Tvarohový mazanec

05.04.2022

Máte rádi Velikonoce?.. Já ano... Jelikož většinou bývá už tepleji a vše hraje barvami. 



Ráda plním tradice a proto si myslím, že bez mazance nejsou Velikonoce. Tenhle mazanec je ale zdravější, proto nemějte výčitky ani na Velikonoce.


320g špaldové celozrnné mouky (můžete zvolit např. 100g ovesné nebo mandlové mouky + 220g špaldové)

250g polotučného tvarohu

1 žloutek + 1 celé "šťastné" vejce

60g rozpuštěného másla

80g-120g sušené ovoce (rozinky..) a ořechy (plátky mandlí..)

1 balíček kypřícího prášku

1/2 balíčku sody

1 balíček vanilkové cukru

5 kapek FlavDrops - nízkokalorické sladidlo ( vanilkové..)

Kůra i šťáva z jednoho BIO pomeranče (pokud není BIO, pořádně pomeranč omýt)

1-2 lžíce medu (nemusí být)


plátky mandlí

bílek na potření

Tvaroh utřeme s vejci, máslem, flavdrops, kůrou a šťávou z pomeranče a medem. Mezitím si vedle do misky připravíme zbylé suroviny a následně přidáme k tvarohové směsi, přidáme i rozinky a plátky mandli (podle chuti). Těsto vyhněteme a vytvoříme bochánek. Bochánek přendejte na plech s pečicím papírem, pomažeme bílkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 180°C po dobu 45-50 min. Pokud mazanec v troubě moc hnědne, použijte arch alobalu.