Velikonoční hlavička s mědvědím česnekem

06.04.2020

HLAVIČKA x NÁDIVKA... jak tomu říkáte??


Někdo tomu říká tak a jiný tak, ale myslí to stejný... tedy doufám


Velikonoce je pro mě něco významného... takové jarní Vánoce. Hlavně toho můžete upéct mnohem více, nespočet možnoství, ale pokud už něco upečeme tak jídlo hraje barvami, čertvostí... a přesně tohle má ráda.


Dnešní recept je na známou hlavičku či nádivku, jenomže ve zdravém podáním. Myslím že, všechno se dá upravit do zdravé verze. Dáme si tu práci a recept na známou klasiku, prostě předěláme.


Do receptu jsem ani moc nemusela zasahovat.

300g žitného chleba (koukněte na složení, musí být čistě žitný)

20g přepuštěného másla - GHEE

50g uzeného masa (dohlížejte na kvalitu) - farmařské Strejček

100ml plnotučného mléka (jen aby chléb nasákl mléko)

50g medvědího česneku

50g mladých kopřiv

3 "šťastná" vejce

sůl, pepř

Chléb nakrajíme na kostičky, kostičky dáme na plech a usušíme ještě v zapnuté troubě. Vyndáme si pánev kterou rozehřejeme s máslem. Uzené nakrájíme také na kostičky, které opečeme na másle. Na opečené uzéné a vypnutou pánev přidáme mléko. Mléko se ohřeje ale nepřevaří. U vajec si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme stranou a z bílku vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Jdeme kompletovat. Usušený chléb zalijeme směsí s mlékem. Kopřivy a mědvědí česnek jen spaříme vodou, nakrajíme. Přídáme ke chlebu a promícháme. Nezapomeneme ani žloutky, pepř a sůl. Pokud ještě chcete a máte tak mletý muškatový oříšek. Nakonec postupně vmícháme sníh, ten vmíchávejte opravdu pomalu třeba ručně. Mám silikonovou formu na chléb, tudíž peču v té. Pokud však nemáte pečte ve vymazaném nebo vyslatným pečící papírem pekáčku. Pečeme při 180°C, cca. 30minut, ale záleží na velikosti formy.