Zdravá mrkvová roláda

15.02.2022

U téhle rolády ani nepoznáte, že je zdravá. 


Jak víte, mrkev nepoužijete pouze na slaný pokrm...


3 "štastná" vejce

50 - 100ml čekankového sirupu (je jen na Vás, jak moc sladíte)

150g mrkve (zhruba jedna větší mrkev)

60g mletých vlašskýcch ořechů

60g špaldové mouky

špetka sody na pečení/kypřícího prášku BIO

sůl, mletá skořice a mletý zázvor


200g měkkého tvarohu (klidně tučný...)

150g sýru Lučina

čekankový sirup podle chuti

+ můžete přidat najemno nasekané ořechy

Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Trvá to až 5min, buďte tedy trpělivý. Mezitím očistíme a nastrouháme mrkev na drobno. Pomeleme také vlašské ořechy. Vedle smícháme suché ingredience, tudíž mouku, kypřík nebo sodu a skořici, zázvor. Pokud máme hotovou pěnu z vajec, zapracujeme, už ručně, i zbytek ingrediencí. Těsto vylijeme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180°C,  na horkovzduch, po dobu 8-10min. Upečení poznáte tak, že po upečení musí být těsto pružné. Ještě teplé i s papírem smotáme jako roládu a dáme vychladit. Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme tvaroh, Lučinu a sirup. Kdo chce, může přidat ještě mleté ořechy. Nakonec vychladlou roládu rozrolujeme, potřeme do poloviny krémem a znovu srolujeme. Necháme minimálně hodinu vychladnout v lednici.