Zdravý semínkový chléb

13.07.2021

Dopřávejte si chléb a nejezte pečivo....

Pokud si představíte klasický chléb, tak semínkový není stejný. Je však plný semínek se zdravými tuky, je mnohem výživnější a dobrou alternativou k běžnému pečivu. Navíc je chléb spojen psylliem - rozpustnou vlákninou rostliného původu, za kterou poděkují naše střeva.


1 hrnek = cca. 90g

1 a půl hrnku mletých ovesný vloček

1/2 hrnku dýňový semínek

1/2 hrnku slunečnicových semínek

1/2 hrnku lnéných semínek

3 lžičky mletých lněných semínek

2 lžičky chia semínek

2 lžičky Psyllium - rozpustná vláknina v prášku

2 lžičky černého sezamu

špetka soli

1 lžíce olivového oleje

1 - 2 hrnky vody


Vločky podrtíme. Semínka odvážíme a smícháme s moukou dohromady. Přidáme psillium a sůl. Vodu smícháme s olejem a postupně přiléváme do směsi. Voda se vsákne, tudíž musíme hodně zapracovat. Vytvoříme kouli, kterou necháme přes noc v lednici. Druhý de, hodinu před pečením vyndáme z lednice. Po hodině přendáme těsto do formy, v mém případě silikonové, kde rozetřeme. Potřeme vodou před a poté i v průběhu pečení. Pečeme na 175°C 70-75 minut. V půlce pečení, až vrch zezlátne přikryjeme formu alobalem a dopečeme. Po upečení necháme vychladnout.