Zdravý semínkový chléb
Dopřávejte si chléb a nejezte pečivo....
Pokud si představíte klasický chléb, tak semínkový není stejný. Je však plný semínek se zdravými tuky, je mnohem výživnější a dobrou alternativou k běžnému pečivu. Navíc je chléb spojen psylliem - rozpustnou vlákninou rostliného původu, za kterou poděkují naše střeva.
1 hrnek = cca. 90g
1 a půl hrnku mletých ovesný vloček
1/2 hrnku dýňový semínek
1/2 hrnku slunečnicových semínek
1/2 hrnku lnéných semínek
3 lžičky mletých lněných semínek
2 lžičky chia semínek
2 lžičky Psyllium - rozpustná vláknina v prášku
2 lžičky černého sezamu
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
1 - 2 hrnky vody
Vločky podrtíme. Semínka odvážíme a smícháme s moukou dohromady. Přidáme psillium a sůl. Vodu smícháme s olejem a postupně přiléváme do směsi. Voda se vsákne, tudíž musíme hodně zapracovat. Vytvoříme kouli, kterou necháme přes noc v lednici. Druhý de, hodinu před pečením vyndáme z lednice. Po hodině přendáme těsto do formy, v mém případě silikonové, kde rozetřeme. Potřeme vodou před a poté i v průběhu pečení. Pečeme na 175°C 70-75 minut. V půlce pečení, až vrch zezlátne přikryjeme formu alobalem a dopečeme. Po upečení necháme vychladnout.