Zdravý strouhaný koláč

15.06.2021

Baví Vás už ozkoušené, známé recepty... mě teda jo. Vytvářet zdravější verze nezdravých dezertů, to je pravá výzva. 

Díky tomu, že je v náplni tvaroh a ricota pyšní se tento recept vysokým poměrem bílkovin.


180g špaldové mouky

40g čokoládového pudinkového prášku bez lepku

80g kokosového oleje

40g erythritol - sladidlo bez kalorií

2 žloutky ze "šťasných" vajec

1 lžička jedlé sody

2 lžíce RAW kakaa

cca. 15ml vody


1 žloutek. ze "šťastných" vajec

3 bílky ze "šťastných vajec

250g tvarohu ve vaničce ( klidně tučný, zdravé tuky potřebujeme )

250g sýru Ricotta

20g vanilkového pudinkového prášku bez lepku

2 lžíce čekankového sirupu

vanilkový extrakt

Nejdříve uděláme těsto. Žloutky utřeme s cukrem a olejem. Následně přidáme sypké igredience, tudíž mouku, pudinkovýprášek, sodu a kakao. Podle potřeby těsta přidáváme vodu. Dokud nevznikne nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme vychladit min. 30min. Mezitím připravíme náplň. Vše smícháme kromě bílků ze který se špetkou soli vyšleháme sníh. Po vychladnutí těsto vyndáme, rozdělíme na půl. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Na dno formy nastrouháme jednu polovinu těsta a rozpřostřeme. Následne na korpus dáme náplň. Druhou polovinu těsta nastrouháme na tallíř, poté posypeme rovnoměrně vrch dortu. Pečeme na 180°C po dobu 35-45 minut. Upečení poznáme pomocí špejle, tvaroh bude pevný a po vytahnutí špejle na ní nic nezůstane. Po upečení necháme vychladnout.